Een dampscherm aanbrengen is niet duur en niet zo arbeidsintensief, maar wel o zo noodzakelijk!
Sommige isolatiematerialen verliezen veel van hun isolerende eigenschappen indien ze vochtig worden. Vooral bij minerale wollen, zoals glaswol en rotswol, zal het isolerend vermogen flink dalen. Bij het plaatsen van dakisolatie moet je er dus steeds voor zorgen dat de isolatielaag niet in aanraking kan komen met vocht, zoals dampen en condensatie.
Om te voorkomen dat dakisolatie vochtig wordt, zal er steeds op aangedrongen worden een dampscherm te plaatsen aan de warme kant van de isolatielaag. Dit dampscherm is een waterdichte folie, waardoor damp en condensatie niet in aanraking kunnen komen met de isolatie. Een dampscherm aanbrengen is niet duur en niet zo arbeidsintensief, maar wel o zo noodzakelijk!
Een hellend dak wordt in de meeste gevallen aan de binnenkant van het dak geïsoleerd. Bij isolatie aan de binnenkant is het des te belangrijker om rekening te houden met damp en vocht dat van binnenin de woning afkomstig is. Het dampscherm komt in dit geval net onder de isolatielaag, dus aan de warme kant.
Bij het plaatsen van het dampscherm is het belangrijk om rekening te houden met een aantal veel voorkomende fouten. Zo mag een dampscherm in geen geval onderbroken worden door leidingen en kabels. Zitten er toch gaten in je dampscherm, dan riskeer je dat vocht alsnog de isolatielaag bereikt, en dat je investering in dakisolatie teniet wordt gedaan.
Zorg bij het leggen van de vellen dampscherm steeds voor een overlap van zo’n 10 centimeter. Op die manier ontstaat er geen open gleuf tussen twee vellen, en blijft de isolatielaag beschermd.
Voor het aanbrengen van een dampscherm bij een hellend dak heb je vaak de keuze tussen twee opties. Ofwel kies je voor een isolatiemateriaal zonder dampscherm, en breng je het dampscherm apart aan. Vaak biedt de isolatieproducent een bijpassend dampscherm aan bij de accessoires van het isolatiemateriaal, zoals de Vario KM Duplex van Isover.
Ofwel kies je voor een isolatiemateriaal dat al meteen voorzien is van een dampscherm. Zo is de TR 312 van Knauf een glaswol isolatierol die meteen voorzien is van een aluminium bekleding langs één zijde, die dienst doet als dampscherm. Bij het plaatsen van deze isolatierollen moeten de naden van de aluminium bekleding aan elkaar vastgekleefd worden, om een waterdicht dampscherm te bekomen.
Bij een plat dak wordt de isolatie meestal aan de buitenzijde van het dak aangebracht. Waar komt het dampscherm te liggen in dat geval?
Bij het isoleren van een plat dak wordt de isolatie bovenop de dakbedekking gelegd. Vooraleer je de isolatielaag plaatst, is het net zoals bij hellende daken aan te raden dat je eerst een dampscherm legt. Zelfs al is het plat dak opgebouwd uit massief beton, dan nog leg je best eerst een waterdicht en luchtdicht dampscherm, vooraleer je aan de isolatielaag begint.
Bij het plaatsen van het dampscherm ga je opnieuw op dezelfde manier tewerk. Zorg ervoor dat er geen gaten of kieren zijn in het dampscherm, en zorg steeds voor een overlap van zo’n 10 centimeter. Opdat het dampscherm ook perfect luchtdicht is, is het noodzakelijk dat alle aansluitingen van het dampscherm perfect afgekleefd worden.
Bovenop het dampscherm komt dan de isolatielaag te liggen. Kies als isolatie best een drukvast materiaal, zoals EPS of resol, zodat het dak steeds beloopbaar blijft. De isolatielaag wordt verder afgedekt met de uiteindelijke dakdichting. Deze kan zowel in kunststofafdichting (EPDM), ofwel in een bitumineuze dakafdichting.
Dakisolatie plaatsen lijkt makkelijk, en je denkt er misschien aan om het zelf te doen. Zo kan je immers besparen op de kosten, denk je al snel. Wel, niet altijd. Door je dakisolatie te laten plaatsen door een erkend aannemer, krijg je immers meer premies, waardoor de totale kostprijs in vele gevallen zelfs lager uitvalt.
Hoeveel kost zo'n erkend aannemer juist? Vul onderstaand formulier in, en je ontvangt meteen offertes van diverse specialisten in jouw regio. Vergelijk de offertes die je krijgt, en betaal steeds de laagste prijs.
Bovendien zijn alle offertes die je ontvangt gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.