×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dakisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Rotswol dakisolatie: bereken uw geschatte prijs & premiebedrag

Een dak isoleren kan je doen met verschillende isolatiematerialen. Eén van de populaire materialen die gebruikt worden om een dak te isoleren, is rotswol. Dit isolatiemateriaal behoort, net zoals bijvoorbeeld glaswol, tot de groep van de isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Ze bieden enkele interessante voordelen.

Rockwool isolatie

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van rotswol als dakisolatie

+ Rotswol is een isolatiemateriaal dat heel makkelijk te plaatsen is door iedereen die een beetje handig is aangelegd. Vaak kan je rotswol aankopen onder de vorm van isolatieplaten, die makkelijk te plaatsen zijn aan de binnenkant van een hellend dak of een zoldervloer. Hiervoor hoef je dus geen beroep te doen op een specialist. Al is het wel aan te raden indien je je niet zeker van je stuk voelt.

+ Rotswol is een brandveilig isolatiemateriaal. Het zal je huis beschermen in geval van brand, doordat het een afremmend effect heeft.

+ Ook wat de levensduur betreft, kan rotswol mooie troeven voorleggen. Rotswol is een isolatiemateriaal dat zijn isolerende eigenschap voor vele jaren kan behouden. Een heel belangrijk voordeel, aangezien je uiteraard niet van plan bent om elke 5 jaar je dakisolatie te vernieuwen.

+ Rotswol is een dampopen isolatiemateriaal. Het is waterafstotend, en het houdt geen vocht vast. Dit betekent dat de kans heel klein is dat je te maken zal krijgen met vochtproblemen, schimmel, en alle andere onaangename zaken die dit met zicht meebrengt.

+ Net zoals alle andere isolatiematerialen op basis van minerale wollen presteert ook rotswol uitstekend op vlak van akoestische isolatie. Vaak wordt rotswol daarom ook gebruikt als muurisolatie in bijvoorbeeld scheidingswanden. Maar ook als dakisolatie kan de akoestische eigenschap van rotswol een voordeel zijn.

+ Minerale wollen zijn, in vergelijking met sommige andere isolatiematerialen, heel milieuvriendelijk. Ook rotswol is dus heel milieuvriendelijk. Het is 100% recycleerbaar, en kan worden hergebruikt in de vorm van kwalitatief hoogwaardige producten.

Rotswol dakisolatie

In vergelijking met bijvoorbeeld isolatiematerialen op basis van petrochemische grondstoffen ligt de isolerende waarde van rotswol iets lager. Daar waar kunststof isolatiematerialen een lambda waarde kunnen behalen tot 0,020 W/mK, zal de lambda-waarde van rotswol schommelen tussen 0,034 W/mK en 0,040 W/mK.


Verlaag je energiefactuur met honderden euro's

Dakisolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Dakisolatie laten plaatsen komt vaak goedkoper uit

Hou de warmte binnen in de winter, en buiten in de zomer

Benieuwd naar het tarief van een isolatiespecialist?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met dakisolatie kan je honderden euro's per jaar besparen op energiekosten. Van plan om de dakisolatie zelf te plaatsen? Denk even na! Dankzij de premies komt plaatsing door een aannemer vaak goedkoper uit. Vraag gratis offertes aan, en ontdek het zelf!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
dakisolatie plaatsers

aanvraag starten


Hoe rotswol dakisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

Net zoals glaswol is ook rotswol makkelijk te plaatsen door een handige doe-het-zelver. Tenminste, indien je rekening houdt met een aantal belangrijke richtlijnen. Kleine foutjes bij het plaatsen kunnen de efficiëntie van je dakisolatie immers ondermijnen. En dat zou uiteraard zonde zijn van de tijd en moeite.

Enkel voor hellende daken en zoldervloeren

Rotswol gebruik je best enkel voor binnentoepassingen, zoals de binnenkant van een hellend dak of een zoldervloer. Gebruik rotswol dus best niet voor het isoleren van platte daken, aangezien hier betere isolatiematerialen voor bestaan.

Zoldervloer isoleren met rotswol

Dikte van de isolatie

De dikte van de kepers van je hellend dak zullen ook de dikte van het isolatiemateriaal bepalen. Plaats het isolatiemateriaal over de volledige dikte van de kepers of spanten van je dak. Op die manier krijg je een optimale isolatie van je dak. Plaats het isolatiemateriaal van onder tot aan de nol van het dak, zodat je de kans op koudebruggen minimaliseert.

Het isolatiemateriaal aanbrengen

Ondanks zijn vormvastheid is rotswol toch een relatief flexibel isolatiemateriaal. Dit heeft als voordeel dat je hel makkelijk kan vastzetten tussen twee kepers van je dak. Zelfs rotswol spijkerflensdekens zijn vaak zelfdragend en hoeven dus geen verdere ondersteuning te krijgen. Indien de rotswolplaat of het spijkerflensdeken voorzien is van een aluminiumfolie (dat dient als dampscherm), dan plaats je dit aan de warme kant van de isolatielaag.

Het dampscherm aanbrengen

Na het aanbrengen van de isolatielaag, moet het dampscherm worden aangebracht. Ondanks het feit dat rotswol waterafstotend is, moet er dus steeds een dampscherm worden aangebracht, om bijvoorbeeld je houten dakgebinte te beschermen tegen vocht van binnenshuis. Het dampscherm moet zoals steeds een ononderbroken schild vormen, dat niet onderbroken mag worden door bijvoorbeeld leidingen of kabels. Zorg voor voldoende overlap tussen twee vellen dampscherm, en plak goed af met speciale tape. Is je isolatiemateriaal al voorzien van een folie, dan kan dit dienst doen als dampscherm. Plaats deze folie aan de warme zijde van de isolatielaag.

Dampscherm voor rotswol dakisolatie

De meeste isolatiemerken bieden speciale dampschermen aan die perfect samengaan met de isolatiematerialen die ze aanbieden. Zo kan je bij Rockwool, een bekende aanbieder van rotswol isolatie, de Rockfol PE vinden, een dampscherm perfect op maat van de Rockwool producten.

De afwerking

Na het aanbrengen van de isolatielaag en het dampscherm, kan je verder afwerken met gipskartonplaten. Kies bij voorkeur voor platen met een dikte van 12,5 millimeter.

Rotswol isolatiemerken

Rotswol dakisolatie wordt in ons land bijna uitsluitend op de markt gebracht door Rockwool, veruit de bekendste producent van rotswol isolatie.

Rockwool dakisolatie

Rockwool

Rockwool is uiteraard dé referentie op vlak van rotswol dakisolatie in ons land. In het assortiment van Rockwool zijn zowel halfharde als lichte isolatieplaten terug te vinden. Ook soepele spijkerflensdekens zijn te verkrijgen bij Rockwool. Uniek is zeker het aanbod stevige rotswolplaten voor het isoleren van platte daken langs de buitenzijde.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
FastfixxRockwoolHellend dakIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK
DeltaPlaat 212RockwoolHellend dakIsolatieplatenRotswol0,036 W/mK
Rockflex 214RockwoolHellend dakIsolatieplatenRotswol0,040 W/mK
Rockflex 224RockwoolHellend dakIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
Spijkerflensdeken 123RockwoolHellend dakSpijkerflensdekenRotswol0,040 W/mK
Spijkerflensdeken 118RockwoolHellend dakSpijkerflensdekenRotswol0,040 W/mK
RhinoxxRockwoolPlat dakIsolatieplatenRotswol0,040 W/mK
Rhinoxx DRockwoolPlat dakIsolatieplatenRotswol0,043 W/mK
Taurox DUORockwoolPlat dakIsolatieplatenRotswol0,040 W/mK
BouwPlaat 221RockwoolHellend dakIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK
BouwPlaat 201 VARIORockwoolHellend dakIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK

Prijs van rotswol dakisolatie

De prijs van rotswol dakisolatie is over het algemeen hoger dan de prijs van glaswol dakisolatie, maar lager dan de prijs voor kunststof dakisolatiematerialen. Voor een rotswolplaat met een dikte van 60 mm betaal je ongeveer 5 euro per vierkante meter. Rotswol met een dikte van 60 mm heeft een Rd-waarde van zo'n 1,5 m²K/W, ruim onvoldoende om in aanmerking te komen voor een dakisolatiepremie. Daarom kies je beter voor rotswolplaten met een dikte vanaf 140 mm. De prijs voor rotswol dakisolatie met een dikte van 140 mm start vanaf 10 euro per vierkante meter. Wil je nog dikkere isolatie, dan kan de prijs oplopen tot 15 euro per vierkante meter.

Voor rotswol isolatie voor het isoleren van platte daken bedraagt de prijs per vierkante meter ongeveer 30 euro, wil je een Rd-waarde van 3,5 m²K/W bereiken.

Kijk op de merkenpagina van Rockwool voor prijzen in detail.



CALCULATOR: Bereken de geschatte prijs en premies voor je rotswol isolatie (UPDATE 2022)

Van plan om je dak te isoleren met rotswol? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je dakisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Selecteer de oppervlakte van je dak (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: sinds 2021 krijg je geen premie meer indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?



Maak je gebruik van een meter met uitsluitend nachttarief?

NIEUW sinds 2021: Klanten met 'uitsluitend nachttarief' komen in aanmerking voor een hogere premie.


Ben je van plan om het plaatsen van isolatie te combineren met asbestverwijdering?

NIEUW sinds 2021: Indien je het plaatsen van dakisolatie combineert met asbestverwijdering, dan stijgt het premiebedrag met 8€/m².


Ben je een beschermd afnemer?

Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.


Selecteer uw postcode

Sommige gemeenten geven een bijkomende premie voor het plaatsen van dakisolatie, bovenop de premie van de netbeheerder.





Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


dakisolatie plaatsers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%



Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Lees onze blog